In 2021 kwam Janny van der Veen bij ons op het erf. “Of het mogelijk was om bij ons op de boerderij een houtoven te bouwen, voor het opstoken van keramiek! Hoe gaaf zou dat zijn!
En wat een uitdaging om dan deze oven zelf te gaan bouwen. Via het internet komen we bij Bert Wieman terecht. www.vrijetijdspottenbakker.nl Hij wil graag informatie delen, heeft zelf al meerdere ovens gebouwd. Ook een Sasukenei. Deze gaan we nabouwen.
Zonder deadline! Want alle acties hiervoor gebeuren naast al het andere werk op het bedrijf, en nog steeds heeft 1 dag 24 uur, en nog steeds hebben we maar 1 rug!
Maar het lukt! In juni 2024 hebben we de eerste stook! En in mei 2025 de tweede!
Interesse om ook, met je eigen keramiek, mee te doen met een stooksessie? Neem dan contact op met Marieke! hoevehulshof@gmail.com


Info Hout-Stoken
Het afbakken van de keramiek met de houtgestookte Sasukenei-oven, is iets wat niet moet worden onderschat. Voorbereidingen, stoken en uitpakken, opruimen, afwerking kost tijd en energie.
-minimaal 4 deelnemers, maximaal 8 deelnemers
-Het blijft natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de werkstukken, maar de richtlijn is ruimte van ca 50×50 cm per persoon. Denk dat het goed is om vooraf te bedenken welke werkstukken je er zeker in wilt hebben en dan evt extra wat achter te hand, als het inpakken van de oven gunstig uitvalt en er meer ruimte is.
-Vrijdags: inpakken van de oven. Alle werkstukken worden op hoogte bij elkaar uitgestald en gesorteerd. Alle werkstukken moeten op propjes worden gezet. Vervolgens het inrichten, het opbouwen van 4 torens. Fijn als hier rustig te tijd voorgenomen kan worden.
-Vrijdagavond wordt de oven alvast voor gestookt.
-Zaterdagochtend, waarschijnlijk 07:00, beginnen met de stook
-Omdat we met meer personen zijn, kunnen we elkaar ook afwisselen, om allemaal voltijd voor de oven te zitten is niet nodig. Naast het stoken zal er ook gezorgd moeten worden voor aanvoer van hout, hout kloven.
-Er is ca. 3 tot 4 kuub hout nodig.
-Zondag is rustdag, de oven kan afkoelen.
-Maandag is het de oven uitpakken, bewonderen en nabespreken en opruimen.
-Voor het eten en drinken door de dag, stel ik voor dat ieder iets meeneemt. Koffie en thee is er.
Ik ga ervan uit dat jullie met biscuit gebakken, geglazuurde werkstukken komen. Als dat niet lukt, kunnen we overleggen, om eventueel hier te glazuren….Maar overleg dat wel op tijd, ivm aanschaf van grondstoffen.
We stoken tot kegel 10 omgebogen is; 1285 graden. De temperatuur in de oven, kan erg verschillen, best om klei te gebruiken wat 1300 graden aan kan.
Onkosten: Voor het stoken vraag ik een bijdrage van 180 euro per persoon.
Om eventueel hier vlakbij ergens te overnachten, zijn wel verschillende mogelijkheden. Als heen en weer rijden naar huis te ver is. Laat ’t weten als ik hierover mee zal denken!
Tot zover, tips en vragen zijn natuurlijk welkom! Veel plezier en succes met de voorbereidingen.
Marieke Boschloo, hoevehulshof@gmail.com, 0653385862